WIM-binnen

Artikel: ‘Yoga is een onderdeel van mijn leven geworden’

Mylene Samuels (40) is Marketing Manager bij de Postbank. Ze bedenkt vier dagen per week nieuwe producten en proposities voor studenten en jeugd, geeft leiding aan vier mensen en volgt wekelijks Business Yoga lessen bij Van Dijk.


Ik ontmoet Mylene voor aanvang van een yogales in de moeilijk toegankelijke, immens grote Postbank in Amsterdam. De les wordt gegeven in een ruimte waar tafels en stoelen in carré-vorm zijn opgesteld. Nergens is iets yoga-achtigs te bekennen, behalve Joost van Dijk, ditmaal gekleed in een keurig pak. Mylene is vandaag de enige deelneemster omdat de rest niet meer wilde (of durfde) toen ze hoorden dat er, behalve een journalist, ook een fotograaf aanwezig zou zijn. De deur gaat dicht, we moeten op het puntje van de stoel gaan zitten, hoeven geen schoenen uit te doen, geen stropdassen los te maken, niets van dat alles. We kunnen gewoon beginnen.

 

Rustiger en afgevallen

‘Kundalini Yoga is de yoga van het bewustzijn’, vertelt Mylene na afloop. ‘Wat ik bij mezelf merk is dat de balans tussen ratio en emotie beter in evenwicht is dan voorheen. Sinds ik de lessen volg, heb ik meer focus, ben ik scherper in discussies en kan ik beter prioriteren. Ik voel ook sneller een situatie aan en zo is dus mijn flexibiliteit en empatisch vermogen beter dan eerst. Bovendien ben ik me bewuster geworden van hoe ik me voel, van wat ik eet, wat ik wil, wat ik juist niet wil en van hoe ik in relaties sta, ook met mijn kind. Ik er rustiger door geworden, dat zeggen mijn collega’s ook. Prettig bijkomend effect is trouwens dat ik enorm ben afgevallen. Dat was beslist niet de opzet, maar ik vind het heerlijk. Ik heb namelijk ook mijn eetpatroon bekeken met Joost. Ik merkte dat mijn energie door sommige dingen die ik at, helemaal weg ging.’ De oefeningen die we deze ochtend op de stoel doen, verschillen in wezen niet zo veel van de oefeningen die in de studio van Van Dijk worden gegeven. Zit je in de studio in gemakkelijk zittende kleding op een zacht schapenvachtje, hier zit je gewoon op een stoel en hoop je maar dat er niet al te veel mensen door de ramen kijken naar wat je aan het doen bent. Ik kan me voorstellen dat het even wennen is om samen met je collega’s de toch ietwat vreemd aandoende oefeningen te doen.

 

Koude douche

‘In het begin was het wel even wennen ja, al dat gedoe met die buikademhaling en zo. Maar daar was ik snel overheen. Ik word gewoon heel erg blij van de yogalessen. Weet je wat het is? Het is een onderdeel van mijn leven geworden. Ik doe de oefeningen thuis ook. In het begin netjes elke avond, maar nu zo’n drie keer in de week. De koude douche? Die doe ik soms ook ja. Kan ik best. Joost doet het iedere dag geloof ik. ‘s Morgens heel vroeg, om vier uur al. Dat lukt mij niet, dat past niet in mijn leven.’ Een uur per week Business Yoga dus, negen maanden lang. Eerst krijg je een intakegesprek met Van Dijk waarin de pijnlijke punten direct boven tafel komen. Daarna volgt er een programma, hetzij in een groep, hetzij individueel. De gevolgde lessen worden na afloop via mail naar je toegestuurd en er is altijd een mogelijkheid om contact op te nemen over dingen die je bezighouden.


Betere balans

‘We zijn begonnen met bijna de hele afdeling, circa twintig personen. Nu doen er nog ongeveer tien mee. De mensen die de lessen volgen, hebben in mijn ogen allemaal een betere balans tussen emotie en ratio. Ze kunnen beter schakelen tussen deze niveaus. Als je als marketeer werkt, moet je beslissingen durven nemen, overtuigend zijn. Dan moet je kunnen schakelen in gesprekken tussen proces en inhoud enerzijds, en meer persoonlijke interventies anderzijds.’ De les eindigt met een meditatie die normaal gesproken elf minuten duurt, maar vanwege tijdsdruk flink verkort is. Vanuit de computer klinkt opeens rustige muziek. Waar ik me met moeite weet te concentreren, lijkt het Mylene nogal vanzelfsprekend af te gaan. Na afloop van de les staat ze monter op, deelt ze een sapje uit en heb ik de mogelijkheid om een klein half uurtje van haar tijd te stelen. Daarna is het rennen geblazen, dwars door het gebouw heen, op weg naar de volgende afspraak. Er moet weer gewerkt worden.

tekst: Margriet Breet  | WIM Magazine  ‘08

 

Wilt u meer weten? Wij komen graag bij u langs om het Business Yoga concept toe te lichten.
Bel of mail naar: 06 - 42 00 63 64 / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Bedrijfsyoga  |  Werkwijze  |  Fitbreaks  |  Lifemap  |  Team ennl