YOGA-Blijf-jong-cover

Artikel: ‘Word jaren jonger’ (deel1)

Natuurlijk krijg je met de jaren meer wijheid. Natuurlijk zijn rimpels een teken dat je hebt geleefd. Maar als een bijeffect van yoga is dat je huid gaat stralen, je lijf strakker wordt en je volstroomt met jeugdige energie, zeg je daar dan nee tegen? Pim Christiaans, journalist en auteur van het boek De houdbare man, niet.’


Ik zit in meditatiehouding en strek mijn armen in een hoek van zestig graden omhoog. Mijn vingers zijn naar binnen gebogen en mijn duimen steken naar buiten. ‘Dan gaan we nu de vuurademhaling doen,’ zegt Kundalini yogaleraar Joost van Dijk. ‘Dit is een snelle, ritmische ademhalingsmethode, met twee à drie ademhalingen per seconde, zonder pauzes tussen de in- en uitademing. Het accent ligt op het navelpunt, dat je bij de uitademing stevig naar binnen trekt en bij de inademing ontspant.’ Het kost mij als beginneling moeite om dit drie minuten vol te houden, maar die tol betaal ik graag voor het beoogde effect: jonger worden!

Volgens Van Dijk, ook wel bekend als Siridharma Singh onder de yogi’s, zal de innerlijke klok van mijn lichaam en geest dankzij de oefening een zetje terug krijgen. ‘Door de positie van de armen komt de bloedcirculatie opgang, dat versterkt en verjongt het hart,” verklaart hij. ‘Je armen drukken ook op het zenuwstelsel, waardoor je een meer ontspannen uitstraling krijgt. De vuurademhaling heeft talloze jongmakende effecten: het bloed wordt gereinigd, de belastbaarheid van het zenuwstelsel wordt vergroot en afvalstoffen worden uit de longen, de slijmvliezen, de bloedvaten en de cellen verwijderd. Met deze oefening open je ook het hart. Dat is nodig om in contact met je gevoel te komen en je bewust te worden van de realiteit dat verouderen een logische consequentie van het leven is. Dat je ertegen verzetten dus zinloos is, maar dat het wel mogelijk en zinvol is lichaam en geest langer jong te houden.’

 

Het belang van meditatie

Mij klink het allemaal als muziek in de oren. Ik ben 48 en steven naar mijn gevoel met een sneltreinvaart op mijn vijftigste verjaardag af. Gelukkig heb ik voldoende oog voor de positieve kanten van het ouder worden: ik ben nu wijzer dan toen ik twintig was en doe in mijn werk veel meer de dingen die ik waardevol vind. Maar die voordelen spelen zich allemaal op het mentale en spirituele vlak af. Op puur fysiek niveau is het voor mij moeilijker de lichtpuntjes van het verouderen te ontdekken. Zaken als rimpels en een terugwijkende haargrens, daar kan ik me nog wel overheen zetten. Maar de achteruitgang van mijn gezondheid baart me wel zorgen. Opeens bevind ik me in een levensfase waarin sommige leeftijdsgenoten al worden geveld door ‘ouderdomskwalen’ als kanker en hart- en vaatziekten. Hoe ga je daar mee om? Ik bescherm mijn gestel tegen het verval met vitaminepillen, fitness en de Schijf van Vijf, maar de strijd voelt alsof ik in de branding sta en de golven met mijn handen probeer tegen te houden.

In mijn zoektocht naar effectievere methoden om het verouderingsproces zo prettig mogelijk te laten verlopen, stuit ik al snel op het belang van meditatie. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekte de onderzoeker Keith Wallace dat proefpersonen die langdurig aan transcendente meditatie doen, biologisch jonger zijn dan proefpersonen die dat niet doen. Mensen die mediteren, hebben een lagere bloeddruk, betere ogen, een beter gehoor, lager cholesterol, een betere weerstand en zelfs gezondere hormoonspiegels dan hun ‘gewone’ leeftijdsgenoten. Bij de mensen die langer dan vijf jaar aan transcendente meditatie doen, ligt de ‘biologische leeftijd’ gemiddeld twaalf jaar onder de ‘kalenderleeftijd’. Bovendien komen in deze groep hart –en vaatziekten tachtig procent en kanker vijftig procent minder vaak voor.

De verjongende werking van meditatie is voor een belangrijk deel te danken aan het antistresseffect. Mensen die vaak gestrest zijn - en wie is dat niet? - worden letterlijk en figuurlijk verteerd door hun eigen stresshormonen. Een overdosis van het stresshormoon cortisol breekt spierweefsel af, tast de huid aan (rimpels!), zorgt voor een onvoordelige verdeling van vet over het lichaam (buikje!) en kan zelfs bepaalde delen van de hersenen doen verschrompelen. Kortom, stress maakt je vroeg oud. Maar wie erin slaagt de stresshormonen onder controle te krijgen, kan de klok weer een eindje terugdraaien, zo blijkt uit steeds meer onderzoek.

naar de volgende pagina

 

Wilt u meer weten? Wij komen graag bij u langs om het Business Yoga concept toe te lichten.
Bel of mail naar: 06 - 42 00 63 64 / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Bedrijfsyoga  |  Werkwijze  |  Fitbreaks  |  Lifemap  |  Team ennl