WIM-cover

Artikel: ‘Yoga wordt een must voor bedrijven’ (pagina 1)

Bedrijfsyoga is in opkomst. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid hits op internet. Directeur Joost van Dijk van Business Yoga Nederland is alleen maar blij met de toenemende concurrentie. ‘Ik ben de eerste die ermee begonnen is, maar ik ben ook de eerste die er weer uitstapt als iedereen het gedachtegoed kent.’ Yoga is volgens hem het antwoord op burn-outs en het verhoogt de algehele gezondheid. ‘Iedereen is er bij gebaat. De werkgever, de werknemer en verzekeringsmaatschappijen.’ Binnenkort praat hij met verzekeraars. ‘Yoga moet vergoed worden.’ Je bent op je werk en je hebt je nette pak met bijbehorende schoenen aan. Om je nek zit een knellende stropdas en voor je neus ligt een volgeschreven agenda. Afspraak hier, afspraak daar, druk dit, druk dat. De airco staat te zoemen, telefoons rinkelen, mensen lopen af en aan, willen dingen van je weten en er moeten dingen af, liefst nú. Voordat je begint te snauwen en te grauwen sta je op, pak je de lift en zoef je naar de middelste etage. Daar stap je uit, ontdoet je van je schoenen en zet ze naast die van je collega’s. Je doet de deur open en komt in een oase van rust terecht. Er zijn geen telefoons, geen bureaus, en geen agenda’s. Het is de mooiste ruimte van het hele gebouw. Het is de ruimte waar je even tot jezelf kunt komen en wat yoga-oefeningen kunt doen die je geleerd hebt om er daarna weer voor de volle honderd procent tegenaan te kunnen.

Weg met de ballast

Als het aan Joost van Dijk van Business Yoga Nederland ligt, creëert elk zichzelf én zijn medewerkers respecterend bedrijf in de toekomst zo’n ruimte. Net terug van een inspirerend bezoek uit New York zet van Dijk enthousiast uiteen wat zijn doel is. ‘Integratie is wat ik beoog, integratie van dat authentieke yoga in de hedendaagse cultuur. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om de geleerde kunsten door te geven. Waarom ik dat doe? Omdat ik niet anders kan!’ Van Dijk vertelt over zijn leven, over de keuzes die hij heeft gemaakt om te komen op het punt waar hij nu staat, over zijn kennismaking met yoga en over de vooroordelen die hij er over had.

 

‘Dat die stoere motoragent in zijn leren pak zegt dat yoga “iets voor pannenkoeken” is, dat herken ik, dat heb ik ook gedacht. Dat je met yoga je benen in je nek moet kunnen leggen, dat je uren naar een kaarsvlam gaat zitten staren of mantra’s moet chanten, ik ken alle vooroordelen, heb het zelf ook gedacht. En ja, ik héb 3 weken lang in een kaarsvlam zitten staren en ik chant mantra’s maar dat is niet waar het om gaat. Yoga is meer dan dat. Yoga geeft je inzichten, over jezelf, over je lijf, over hoe je in elkaar zit, leert je ‘tools’, geeft je de gereedschappen om lijf en geest te helen. Er wordt altijd gezegd dat je dingen die in je leven gebeurd zijn, een plek moet geven. Niks geen plek geven, opruimen moet je, weg met de ballast, weer authentiek worden.

’ Joost van Dijk, 35 jaar, is niet bang om grote uitspraken te doen: ‘Yoga wordt een MUST voor bedrijven. Mensen die yoga hebben gedaan, worden de meest gewilde werknemers. Yoga op je CV? Dan voorrang bij sollicitatieprocedures! Ja! Want mensen die dit hebben gedaan, kennen zichzelf, zijn zich bewust geworden van hun authenticiteit, zullen minder ziek zijn en veel minder last van stress hebben. Echt waar! Er was pas een werknemer die naar aanleiding van het gevolgde traject uitriep: “verstand van zaken? Wat wij nodig hebben is zelfkennis!” Prachtig toch!

Het klinkt alsof van Dijk weet waar hij het over heeft. Hij beoefent al 12 jaar lang Kundalini Yoga, een oorspronkelijke en volledige vorm van yoga met oefeningen die een sterk reinigende werking hebben, waardoor gifstoffen, maar ook pijn, angst, stress en frustraties worden opgelost. Kundalini Yoga helpt je bewust te worden van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid en deze positief te beïnvloeden.

‘De tijd is er rijp voor. We zitten in een ervaringsgericht tijdperk. New Age is verleden tijd. Vroeger werd je mentaal aangesproken, nu meer op je gevoel. Kijk maar naar de borden langs de snelweg. Een paar jaar geleden stond er om de kilometer een bord met “Rij niet te hard.” Nu staan er borden waarop staat “Rij met je hart.” Het is tijd om te veranderen. Golven zijn er tóch, dan kun je er maar beter op leren surfen, anders verdrink je erin, word je overspoeld.’

Naar de volgende pagina

 

Wilt u meer weten? Wij komen graag bij u langs om het Business Yoga concept toe te lichten.
Bel of mail naar: 06 - 42 00 63 64 / Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Bedrijfsyoga  |  Werkwijze  |  Fitbreaks  |  Lifemap  |  Team ennl